20. 05. 2024.
Vesti

Da li je Francuska pouzdan partner u oblasti vojne industrije?

Avatar
  • April 12, 2024
  • 2 min read
Da li je Francuska pouzdan partner u oblasti vojne industrije?

Kupovina aviona u vrednosti od preko tri milijarde dolara postala bi katalizator saradnje sa Francuskom u mnogim drugim oblastima, ali i neka vrsta političkog sidra Srbije u jednoj od najuticajnijih zemalja Zapada sa kojom Beograd deli značajno istorijsko savezništvo, ali i temeljne razlike u pogledu statusa južne srpske pokrajine.

Upravo zbog različitog stava prema Kosovu i Metohiji, javnost u Srbiji ne treba olako da smetne s uma rusko iskustvo od pre deset godina, kada je Pariz, u poslednji čas, upravo iz geopolitičkih razlika, odbio da Moskvi isporuči dva nosača helikoptera ukupne vrednosti 1,2 milijarde evra.

“To je prosto strašno važno za nas, ali to otvara i neka druga poglavlja, neke druge prilike za Srbiju u saradnji i s kompanijom ‘Tales’ i sa ‘Erbasom’, posebno u oblasti veštačke inteligencije. I verujem da ćemo tu postići nove rezultate u takozvanom mobiliti sistemu. Za nas je vrlo važno da izgradimo metro, da gradimo pruge, a imamo bar tri kompanije s kojima razgovaramo o onome zbog čega se meni smeju – u vezi s letećim automobilima, tri kompanije iz Francuske sa kojima razgovaramo i pokušaćemo da to na Ekspu sprovedemo u delo i da to ljudi mogu prvi put u jugoistočnoj Evropi da vide u Beogradu i Srbiji”, rekao je Vučić.

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *