24. 07. 2024.
Vesti

Cvejić: Izbornom krađom vlast još više urušila instituciju parlamenta

Avatar
  • February 9, 2024
  • 3 min read
Cvejić: Izbornom krađom vlast još više urušila instituciju parlamenta

Narodni poslanik i potpredsednik Srbija centra prof. dr Slobodan Cvejić izjavio je da je Srpska napredna stranka zahvaljujući izbornoj krađi u potpunosti urušila i parlament kao i ostale institucije i da je bilo prirodno da se opozicija obrati međunarodnoj zajednici.

„Mi ni ne znamo koliko vlast stvarno ima poslanika. Kada vi urušite institucije onda mi nemamo mesto na kome možemo da razgovaramo i dogovaramo se kako želimo da živimo“, rekao je Cvejić u Insajder debati.

On je podsetio na neravnopravne uslove u kojima se odvijala pedizborna kampanja rekavši da je „opozicija izašla na izbore sa polomljenom nogom“.

„Uz medijski mrak i zloupotrebu nacionalnih frekvencija mi ne možemo ni da dopremo do velikog biračkog tela. Ali, trčaćemo i dalje tu trku jer nećemo odustati od toga da vratimo Srbiji dostojanstvo, da učinimo institucije funkcionalnim i da međusobno razgovaramo i nađemo zajednička rešenja“.

Cvejić je naveo i to da poslednjih trideset godina institucije u Srbiji nisu najbolje funkcionisale, ali da je „SNS toliko razradio sistem da svakog ko posmatra sa strane može da zavara“.

„Imamo potpunu fasadu demokratskih institucija. Neki to nazivaju uhapšenom državom. Suština institucija je izvrnuta u svoju suprotnost što teoretičari nazivaju predatorskim institucijama ili institucijama koje ne služe da pomognu i podrže već da jedu budžet i život građana“, rekao je Cvejić.

On je izneo predlog kako je moguće uspostaviti dijalog u društvu i razgovarati o važnim temama.

„Hajde da napravimo jedan forum na kome ćemo razgovarati. Neka bude biti izmešten iz uzurpiranih institucija, gde će biti pozvani svi relevantni akteri iz društva, SANU, nevladine organizacije, političke stranke.., neka prenosi RTS i eto načina. Neka to bude prvi korak. Onda može da se osnuje neko paritetno telo koje će se dogovarati o daljim koracima. Potrebna je samo volja za dijalogom koju vlast očigledno nema“, rekao je Cvejić.

Govoreći o vanrednoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj se raspravlja o situaciji na Kosovu i Metohiji, Cvejić je istakao da „Srbija decenijama vodi pogubnu kosovsku politiku“.

„Političke elite u Srbiji već decenijama koriste KiM kao masku iza koje kriju svoju politiku koju sprovode u zemlji.

Priča o KiM služi da se mi ne setimo koliko rastu nejednakaosti, u kakvom stanju nam je ekonomija, koliko se zadužujemo… Samo u prethodnih nekoliko meseci Vučićeva vlast je dovela do toga da se potpuno razbije onaj entitet srpski koji je postojao tamo. Ljudi su uplašeni, način na koji su ekonomski opstajali sada postaje ugrožen, šta ćemo sa kulturnom zaostavštiniom i pretenzijama da se proglasi albanska pravoslavna crkva i preuzmu ili poruše manastiri…

To su konkretna pitanja koja treba rešavati, a ne da slušamo priče da idemo u UN da ponovo osvajamo KiM“, zaključio je Cvejić.

Prof. dr Slobodan Cvejić: Režim hvata nervoza, jer je ružičasti balon u kojem žive pred pucanjem

 

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *