20. 05. 2024.
Vesti

Brkić: Država nakon nepogoda ne sme da prepusti poljoprivredne proizvođače sudbini

Avatar
  • July 24, 2023
  • 3 min read
Brkić: Država nakon nepogoda ne sme da prepusti poljoprivredne proizvođače sudbini

Potpredsednik stranke Srbija Centar dr Mihailo Brkić gostujući na N1 televiziji rekao je da je nakon poslednjih vremenskih nepogoda šteta u nekim atarima i do sto odsto i da je na državi da napravi dobru procenu i pomogne proizvođačima, jer većina manjih i srednjih proizvođača ne može sama da sanira posledice nepogode.

 

 

Po njegovim rečima treba da shvatimo da će se ovakve nepogode dešavati češće, zato bi trebalo napraviti adekvatniji sistem osiguranja i poboljšati sistem protivgradne odbrane, jer je to sada očigledno zatajilo.

Upitan da prokomentariše sankcije koje su SAD uvele direktoru BIA Vulinu, Brkić kaže da to još uvek nije prekretnica u našim bilateralnim odnosima, ali jeste svakako signal koji ima negativne posledice.

Pored pogoršanja bileteralnih odnosa posledica je i loš imidž države koji direktno utiče na ekonomiju i odvraćanje stranih investitora koji prilikom dolaska u neku zemlju pre svega gledaju njenu političku stabilnost i funkcionisanje pravnog poretka.

Uključivanje američkog Kongresa u praćenje političkih dešavanja u Srbiji, po mišljenju Brkića, predstavlja povećani interes SAD prema prostoru Zapadnog Balkana nakon otpočinjanja rata u Ukrajini.

Važno je sada da dobro sagledamo koji su vitalni američki interesi i da poštujući svoje interese pokušamo da izbegnemo neki frontalni sudar i napravimo grešku kao devedesetih godina.

Kada su u pitanju protesti Brkić kaže da su na neki način oni već uspeli, jer su razbili strah kao emotivnu kategoriju kod građana i pokazali da postoji većina koja je bila tiha, ali je sada otvoreno spremna da izrazi svoje nezadovoljstvo.

Pokazalo se i da sa druge strane, režim preko aktivacije svojih članova nije uspeo da neutrališe protest. To je, kako kaže, sada stvorilo jedan “politički proces” koji bi trebalo da dovede do promena na narednim izborima.

Kada je u pitanju Srbija Centar koji je iz pokreta prerastao u stranku Brkić kaže da je Srbija Centar spremna na saradnju sa istinskom opozicijom, koju čine one stranke i pokreti koji nisu na bilo koji način sarađivali sa režimom.

Ideja ove nove stranke, pored pozicicioniranja u centru političkog prostora, jeste i to da se političke odluke donose uz sagledavanje i stručnog ugla nekog problema.

Ljudima koji su stručni u nekim oblastima, i koji mogu imati različita stranačka opredeljenja, trebalo bi omogućiti da daju predloge rešenja koja zatim mogu biti korišćena u donošenju i sprovođenju u delo poltičkih odluka.

U Srbija Centru su okupljeni ostvareni ljudi sa karijerama kojima nije bilo nužno da ulaze u politički život, ali osećaju odgovornost i potrebu za promenama u Srbiji – zaključuje Brkić.

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *