20. 05. 2024.
Vesti

Boško Obradović: Zahtevamo hitnu, vanrednu sednicu Narodne skupštine o KiM

Avatar
  • September 28, 2023
  • 3 min read
Boško Obradović: Zahtevamo hitnu, vanrednu sednicu Narodne skupštine o KiM

Danas je u Narodnoj skupštini održana konferencija za medije poslaničkih grupa Srpske stranke Zavetnici, Narodne stranke i Srpski pokret Dveri-Patriotski blok, na kojoj je zatražena vanredna sednica Narodne skupštine o Kosovu i Metohiji. Na konferenciji su govorili šefovi ovih poslaničkih grupa Milica Đurđević Stamenkovski, Stefan Jovanović i Boško Obradović.

 

 

Boško Obradović je ovom prilikom istakao sledeće: „

Od trenutka kada je Aleksandar Vučić, kršeći svoja ustavna ovlašćenja, prihvatio francusko-nemački sporazum o priznanju lažne države Kosovo ukazujemo na opasne posledice ovog poteza. Još od februara meseca državotvorni blok patriotske opozicije, na čelu sa Srpskom strankom Zavetnici i Srpskim pokretom Dveri, traži ostavku Aleksandra Vučića i da se ovaj štetni sporazum odbaci odmah i u celosti.

 

 

Od tada tražimo i posebnu sednicu Narodne skupštine na tu temu, ali ona još uvek nije upriličena.

U međuvremenu došlo je do ogromnog pogoršanja bezbednosne situacije na Kosovu i Metohiji, što je ovih dana rezultiralo i gubitkom ljudskih života. Uprkos svemu tome nema vanredne sednice nadležnog skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju niti posebne sednice Narodne skupštine već više od pola godine.

Poslanički klubovi Dveri, Zavetnika i Narodne stranke inicirali su potpisivanje zahteva za održavanje vanredne sednice Narodne skupštine na temu Kosova i Metohije. Podršku smo već dobili od poslaničkog kluba NADA, a ovim povodom obratili smo se i svim drugim poslaničkim grupama i vlasti i opozicije sa predlogom da podrže ovaj naš zahtev.

 

Ukoliko vlast mesecima beži od svoje odgovornosti za ono što se dešava u južnoj srpskoj pokrajini, ne vidim zašto sve kolege iz opozicije ne bi podržale ovaj zahtev kako bi se konačno u srpskom parlamentu otvorio dijalog na ovu temu.

Smatram da na ovu sednicu treba da budu pozvani ne samo predsednik Republike i predsednik Vlade, već i svi članovi Saveta za nacionalnu bezbednost.

To bi bila prilika da građani dobiju sve prećutane informacije o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, kao i da se otvori debata o tome šta država Srbija može i mora da učini kako bi zaštitila srpsko stanovništvo na okupiranom delu naše teritorije.

Dosadašnja politika aktuelne vlasti prema Kosovu i Metohiji je doživela propast i mora hitno da se menja.

Vanredna sednica Narodne skupštine je pravi trenutak i format da državotvorni blok patriotske opozicije predstavi drugačiju politiku prema Kosovu i Metohiji pred očima domaće i međunarodne javnosti. Očekujem punu koordinaciju i saradnju u ovom pravcu između opozicionih državotvornih i patriotskih parlamentarnih grupa.“

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *