22. 05. 2024.
Vesti

Boško Obradović: Ko guši rad Anketnog odbora?

Avatar
  • July 28, 2023
  • 3 min read
Boško Obradović: Ko guši rad Anketnog odbora?

Anketni odbor za utvrđivanje činjenica i okolnosti koje su dovele do tragedija u školi “Vladislav Ribnikar” i u selima Malo Orašje i Dubona formiran je skupštinskom odlukom 18. jula, i to apsolutnom većinom od 193 narodna poslanika.

Za vreme skupštinske rasprave na tu temu, koja je trajala nedeljama, niko nije osporavao formiranje Anketnog odbora, što je potvrđeno i ovim jednoglasnim glasanjem koje ne pamtim u svom parlamentarnom iskustvu.

Kako se onda desilo da je samo nekoliko dana nakon toga tek formirani Anketni odbor praktično ukinut?

Podsetimo se hronologije. Sutradan nakon izglasavanja skupštinske odluke o formiranju Anketnog odbora, 19. jula, održana je konstitutivna sednica ovog odbora, a 20. jula započeto sa radom.

Već 21. jula protivzakonito je ukinut dalji rad Anketnog odbora dopisom iz Kabineta predsednika Narodne skupština Vladimira Orlića, u kome se pominje zahtev roditelja iz OŠ „Vladislav Ribnikar” iz Beograda da Anketni odbor zamrzne svoj rad do okončanja tužilačke istrage i sudskog procesa u ovom slučaju.

Taj roditeljski zahtev nikada nije stigao na dnevni red Anketnog odbora, koji jedini može da donese odluku o zamrzavanju svog rada jer predsednik Narodne skupštine i njegov kabinet nemaju apsolutno ništa sa tim.

Drugi način da se ukine rad Anketnog odbora jeste nova skupštinska sednica na kojoj bi se ovo pitanje stavilo na dnevni red, pod uslovom da se obezbedi nova većina koja bi ovoga puta bila protiv prethodne odluke i daljeg rada Anketnog odbora.

Međutim, nije se desilo ni jedno ni drugo i ne postoji pravni osnov za prekid rada Anketnog odbora.

Posebno naglašavam da od roditelja nastradale dece iz sela Malo Orašje i Dubona nije stigla nikakva molba o prekidu rada Anketnog odbora, tako da je u ovom slučaju Anketni odbor morao da nastavi svoj rad bez ikakvog odlaganja.

Marinika Tepić je zakazala nastavak prve sednice Anketnog odbora započete i prekinute 20. jula za 24. jul, ali do održavanja ove sednice iz misterioznih razloga nije došlo.

To bi bila prilika da se prebroji koji članovi Anketnog odbora su prisutni, a koji eventualno bojkotuju njegov rad, kao što su to najavili članovi iz redova SNS i SPS.

Međutim, ostali članovi Anketnog odbora nisu javno nagovestili da neće učestvovati, tako da bi Anketni odbor imao potreban kvorum za dalji rad.

Koja je uloga Marinike Tepić u tome da se ova sednica ne održi – vreme će pokazati.

Otvoreno sumnjam da se radi o dogovoru sa SNS i opstrukciji rada Anketnog odbora.

 

 

Zašto? Ako nema sednica, nema rada i rezultata rada Anketnog odbora, samim tim ni izveštaja koji je trebalo da bude gotov za najviše 30 dana.

U tom izveštaju trebalo je da se pokaže šta se tačno desilo u obe majske tragedije, ko je za to odgovoran i koje korake treba preduzeti da se tako nešto nikada više ne ponovi.

Ako taj izveštaj ne bude gotov do 19. avgusta, kada ističe rok koji je Narodna skupština svojom odlukom propisala, Anketni odbor će i definitivno biti ugašen bez ikakvih rezultata i pravno neće više nikada moći da nastavi svoj rad, jer trenutno ne postoji odluka o zamrzavanju njegovog rada kojom bi eventualno taj rad jednog dana bio nastavljen.

Uspešno izvedena igra SNS-SSP, zar ne?

 

 

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *