20. 05. 2024.
Vesti

Boško Obradović: Da li se ijedan državni službenik nalazi u zatvoru zbog korupcije?

Avatar
  • September 17, 2023
  • 3 min read
Boško Obradović: Da li se ijedan državni službenik nalazi u zatvoru zbog korupcije?

Na sednici skupštinskog Odbora za finansije i kontrolu trošenja javnih sredstava, na dnevnom redu je bio Izveštaj državne revizorkse institucije (DRI).

Predsednik Dveri i narodni poslanik Boško Obradović uzeo je učešće u radu odbora i upitao DRI „koliko je državnih službenika završilo na višegodišnjoj robiji zbog korupcije u javnim nabavkama, da li je nekome od njih oduzeta imovina zbog toga što su oštetili budžet?“

Obradović je rekao i da je Aleksandar Vučić izjavio da samo Fond za zdravstveno osiguranje proneveri milijardu evra. „Da li je ispitana imovina državnih funkcionera ili je i Zakon o poreklu imovine „mrtvo slovo na papiru“ kao što je većina zakona u ovoj državi?“, pitao je predsednik Dveri.

„U 50 najvećih javnih nabavki i poslova sa državom Srbijom u 2022. godini, u vrednosti 1,1 milijarde evra, bilo je, u proseku, samo 1,34 ponuđača u tim poslovima, što znači da nema konkurencije“, istakao je Obradović, konstatujući da se radi o nameštenim poslovima. Dodao je i da se DRI ne bavi nekoliko puta preplaćanim infastrukturnim radovima i upitao ih „da li konačno mogu da utvrde realnu cenu tih radova poput bolnica, puteva i auto-puteva“.

„Poražavajući je zaključak DRI da više od polovine institucija (od ukupno 500) „nema uspostavljen sistem finansijskog upravljanja, kontrole i izveštavanja i da oni nisu adekvatni cilju institucije“, rekao je Obradović, dodajući da je „revizija prihoda i primanja pokazala je da je pogrešno prikazano blizu 32 milijardi dinara, a od toga gotovo polovinu čini pogrešno prikazan prihod u Završnom računu budžeta Republike Srbije za 2021. godinu“.

Predsednik Dveri je naveo i da nepravilnosti prilikom sprovođenja postupaka javnih nabavki ukupno iznose od 21,57 milijardi dinara.

Obradović je upitao predstavnike DRI koliko su prekršajnih i krivičnih prijava podneli, da li je po njima postupano i kakav je njihov epilog.

Zapanjujuće i otrežnjujuće, koliko su korumpirani politički funkcioneri zaštićeni od pravde u Srbiji, delovao je odgovor dr Duška Pejovića, direktora DRI, koji je na kraju diskusije izneo podatak da je od 264 krivične prijave koje je DRI podneo od svog osnivanja 2010. godine do sada samo pet okončano pravosnažnom sudskom presudom. Boško Obradović je na kraju pohvalio Izveštaj DRI u delu utvrđivanja nepravilnosti u sistemu obrazovanja.

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *