22. 05. 2024.
Vesti

Boško Obradović: Anketni odbor treba da nastavi rad po pitanju masovnog zločina u Malom Orašju i Duboni

Avatar
  • July 23, 2023
  • 3 min read
Boško Obradović: Anketni odbor treba da nastavi rad po pitanju masovnog zločina u Malom Orašju i Duboni

Dalji rad Anketnog odbora za utvrđivanje činjenica i okolnosti koje su dovele do tragedija u školi “Vladislav Ribnikar” i u selima Malo Orašje i Dubona ne može biti prekinut odlukom predsednika Narodne skupštine Vladimira Orlića, a posebno ne nekakvim dopisom iz njegovog Kabineta.

On nema nikakve nadležnosti nad radom Anketnog odbora, koji je izabran jednoglasno u plenumu, sa 193 glasa narodnih poslanika ZA.

Tada kada je formiran apsolutnom većinom, što se vrlo retko događa u Narodnoj skupštini, niko nije osporavao njegov rad, a za to je imalo dva meseca vremena. Sada je nemoguće da se ukine rad ovog Anketnog odbora bez nove odluke skupštinske većine.

Zato sam kao član Anketnog odbora predložio da se pre bilo kakvog daljeg rada najpre obavi razgovor sa roditeljima tragično nastradale dece iz OŠ „Vladislav Ribnikar” u Beogradu i njihovim advokatima, ukoliko oni to žele.

Tek nakon toga članovi Anketnog odbora treba da donesu odluku o tome da li nastaviti ili privremeno obustaviti rad u ovom slučaju, kako bi se sačekao kraj istrage i sudskog procesa.

S obzirom da se roditelji takođe tragično nastradale dece iz sela Malo Orašje i Dubona iz opštine Mladenovac i grada Smedereva nisu javno oglašavali protiv rada Anketnog odbora, rad u ovom delokrugu zaduženja Anketnog odbora treba normalno nastaviti.

Rad Anketnog odbora može biti onemogućen i odbijanjem većine članova Anketnog odbora iz redova vlasti da daju kvorum, ali to je već opstrukcija i bežanje od rezultata koje Anketni odbor može utvrditi, a to je upravo politička odgovornost vladajućeg režima i institucija sistema koje su zakazale.

Ako su se članovi Anketnog odbora iz redova SNS i SPS već izjasnili da do daljnjeg neće učestvovati u radu Anketnog odbora u slučaju „Ribnikar”, želeći da na taj način ispoštuju zahteve roditelja iz ove škole, koji izgovor imaju da ne učestvuju u radu u slučaju Malo Orašje i Dubona, sem opstrukcije da se posebno u ovom slučaju utvrdi odgovornost policije, tužilaštva i suda koji su mogli mnogo ranije da procesuiraju mladenovačkog masovnog ubicu, kome su rijaliti zvezde sa TV PINK bile uzori?

Da li je to zapravo pravi razlog opstrukcije rada Anketnog odbora i pre bilo kakvog konkretnog početka?

Takođe, da li iza ovoga stoji i veliki strah da se na klupi za saslušanje konačno nađu predsednik Vučić, premijer Brnabić i prvi ljudi MUP-a, Policije, BIA, Tužilaštva i REM-a?

 

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *