25. 07. 2024.
Vesti

Borko Puškić posetio Vojsku Srbije u Kopnenoj zoni bezbednosti (VIDEO)

Avatar
  • July 15, 2023
  • 2 min read
Borko Puškić posetio Vojsku Srbije u Kopnenoj zoni bezbednosti (VIDEO)

Predsednik Izvršnog odbora i potpredsednik Srpskog pokreta Dveri Borko Puškić je, kao član Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Narodne skupštine Republike Srbije, posetio jedinice Vojske Srbije u Raški i Kopnenoj zoni bezbednosti.

Poseta je realizovana u okviru redovnih aktivnosti pomenutog odbora Narodne skupštine, koji u okviru svog delokruga, između ostalog, razmatra i pitanja u vezi sa ostvarivanjem parlamentarne kontrole Vojske Srbije i odbrambenog sistema i bezbedonosnih kapaciteta.

Narodni poslanici su iz Beograda do kasarne „Stefan Nemanja“ u Raškoj prevezeni helikopterom Vojske Srbije, dok su u samoj kasarni upoznati sa načinom obezbeđenja administrativne linije sa AP KiM i kontrole Kopnene zone bezbednosti.

U bazi „Rudnica“, članovi Odbora za bezbednost i unutrašnje poslove su upoznati sa aktivnostima u samoj bazi i načinom izvršenja zadataka, a takođe im je predočena aktuelna bezbednosna situacija u delu odgovornosti baze.

Baza obuhvata oko 200 kvadratnih kilometara, a osnovni zadaci su sprečavanje prelaska administrativne linije na nedozvoljenim mestima i sprečavanje pojedinačnih ili kolektivnih ekstremističkih aktivnosti. Pripadnici Vojske Srbije navedene zadatke ostvaruju svakodnevnim upućivanjem dnevnih i noćnih pešačkih i kombinovanih patrola, izlaskom na administrativnu liniju i kontrolom zone bezbednosti po dubini, kao i formiranjem osmatračkih mesta i zaseda.

Tokom obilaska jedinica Vojske Srbije, od strane zamenika načelnika Generalštaba generala-potpukovnika Želimira Glišovića, zamenika komadanta kopnene Vojske Srbije general-majora Slađana Stamenkovića i komadanta Druge Brigade kopnene Vojske Srbije brigadnog generala Siniše Staševića, narodni poslanik Puškić se upoznao sa izazovima, rizicima, aktuelnom bezbednosnom situacijom i načinom obezbeđenja administrativne linije prema srpskoj južnoj Autonomnoj Pokrajini Kosovu i Metohiji, a bio je u prilici i da razgovara sa vojnicima i starešinama Druge brigade kopnene vojske koji zadatke izvršavaju u bazi „Rudnica“.

Jedan od povoda da se baš ovih dana realizuje ova poseta jeste i to što je na Petrovdan obeležen „Dan Druge brigade“.

Izjavu Borka Puškića datu ovom prilikom možete pogledati ovde:

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *