24. 05. 2024.
Vesti

Bojan Lazić (Narodna stranka Rakovica): Talas promena u Beogradu

Avatar
  • September 29, 2023
  • 4 min read
Bojan Lazić (Narodna stranka Rakovica): Talas promena u Beogradu

Prozapadna opozicija u Beogradu je svojim aktivnostima očigledno namestila kako se fudbalskim žargonom kaže, loptu na volej predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zahtevom za izborima u decembru.

Opšte je poznato da je rejting vladaćuje partije u konstantnom padu od izbornog dana 03.04.2022 i da je doduše Vučić uspeo da zadrži taj pad finalizacijom mnogih infrastrukturnih objekata u Srbiji brižljivo pripremanih da zaustavi pad rejtinga izazvanog korupcijom u Srbiji, predajom Kosova i Metohije, poskupljenjem potrošačke korpe i malverzacijama raznih lica okupljenih oko vlasti.

Pored toga uzmite u obzir i česte dotacije građanima (poslednja se desila pre par dana, 10000 dinara po detetu) i shvatate da je Vučić u neprestanoj kampanji koja ulazi u završnu fazu.

S druge strane imate svakakva dešavanja u opoziciji, počev od skidanja maski prozapadne opozicije i njihovog javnog deklarisanja za nezavisnost Kosova i Metohije, zatim cepanje Narodne stranke koje je iskreno poslalo lošu poruku glasačima da umesto da predvodimo opoziciju najjačim kapacitetom Narodne stranke od osnivanja, mi se opet cepamo, dok tzv. državotvorna opozicija mudro ćuti.

Idealan momenat za vlast da “proglasi” izbore:

Deo opozicije traži održavanje izbora pre nove godine, između ostalog i zbog toga što je njihov rejting na maksimumu krajem leta.

 

Protesti su propali, sa sto hiljada ljudi spali smo na dve hiljade, kada Narodna stranka nije mogla da prihvati predloženu političku platformu u odnosu na prvobitne zahteve skupa pod nazivom “Srbija protiv nasilja”.

Pa ipak, pozitivne stvari su se desile u opozicionim redovima:

–  Prozapadna opozicija se ukrupnila u jedan savez, izbegavajući rasipanje glasova na više strana

–  Narodnu stranku više glasači neće percipirati kao levo ili umereno levo orijentisanu. Narodna stranka je uvek, kako je predsednik stranke Vuk Jeremić tvrdio, bila desni centar

–  Opšte je mišljenje u opozicionim redovima levog i desnog spektra da ne smemo dozvoliti bilo kakvo rasipanje glasova, te da neminovno mora doći do grupisanja.

Ova poslednja stvar može biti i presudna za naredne izbore.

Vučić je pred kamerama najavio parlamentarne i beogradske izbore.

Lokalne nije osim u nekoliko gradova u Srbiji.

Da li to znači da u decembru izlazimo na beogradske izbore, a lokalne u junu, po sili zakona?

Odgovor ćemo brzo dobiti.

Bojan Lazić predsednik opštinskog odbora Rakovica Narodna stranka

Ipak, jedna stvar je sigurna.

Teško je da aktuelna vlast oličena u SNS i SPS može formirati vladu u Beogradu.

Na izborima 2022. falilo je svega par hiljada glasova da Beograd padne. Mislim da ove godine grešku nećemo ponoviti. Opozicija uzima Beograd, osim ako određeni odbornici opet ne budu potkupljive prirode.

Beograd sigurno ima snage za preokret a ako predviđanja budu tačna, više beogradskih opština će preći na stranu opozicije.

Svaki građanin mora shvatiti važnost trenutka i treba da izbornog dana ustane i odgovorno glasa.

Kako reče narodni poslanik Narodne stranke Vladimir Gajić: “Drugu opoziciju nemamo”, pa stoga je za opoziciju pre svega važno da podigne svest građana o važnosti momenta, a zatim da poklone glas nekoj od opcija u opozicionom spektru: levoj, desnom centru ili desnoj.

Najvažnija stvar vezana za opoziciju je da svaka buduća vlast sastavljena od sadašnjih opozicionih aktera – smenjiva.

Građani će lako na svakim sledećim izborima moći da smene političare kojima više ne veruju.

Aktuelna vlast koja je najveći protivnik nacionalnim interesima Srbije, demokratiji, poštenju je nešto što ćemo poslati u istoriju.

Verujte promenama, ustanite i izađite na izbore. Beograd vas zove!

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *