23. 05. 2024.
Svet Vesti

Bitka za Rafu

Centrala
  • May 16, 2024
  • 2 min read
Bitka za Rafu

Uprkos tome što je Hamas prihvatio izraelske uslove za primirje, IDF je tokom noći pokrenuo ofanzivu prema istočnom predgrađu Rafe .

Posle vazdušnih i artiljerijskih udara, izraelske trupe su, uz podršku oklopnih vozila, počele da se kreću ka kontrolnom punktu Rafa i predgrađu Al Bajuk .
Do jutra su prepešačili 3 km i uspostavili kontrolu nad palestinskim kontrolnim punktom gde su postavili izraelsku zastavu.

Izraelska komanda je ofanzivu obrazložila informacijama o aktivnom korišćenju kontrolnog punkta od strane Hamasa (IDF to govori od početka eskalacije ), kao i pretnjom ponovnih napada iz tog područja, što se dogodilo u nedelju tokom granatiranje Kerem Šaloma.

Palestinske formacije trenutno ne preduzimaju nikakve akcije, ograničavajući se samo na minobacačku vatru i lansiranje raketa u pravcu Kerem Šaloma.
Međutim, Hamasove zasede na otvorenim površinama van urbanih sredina nisu se ni očekivale.

Trenutno je ofanziva na Rafu ograničena, IDF je demonstirao silu, uprkos pregovorima o prekidu vatre u pojasu Gaze u zamenu za oslobađanje izraelskih talaca.

Očigledno, ova promocija ima za cilj da se izvrši pritisak na Palestince, i ako se potpiše sporazum, da se javnosti prodaju snimci sa kontrolnog punkta Rafa kao manifestacija čvrstine i odlučnosti. Štaviše, kontrola nad objektom će IDF-u omogućiti da uspostavi još veću kontrolu nad protokom robe u enklavu.

A ako pregovori još jednom propadnu, onda izraelske trupe već imaju spremnu odskočnu dasku za dalje bitke za istočne četvrti Rafe i okupaciju “Koridora Filadelfije”.

Neki geografski podaci o Rafi
– udaljenost od granice sa Izraelom do plaže u Rafi je 12 km u pravoj liniji.

– udaljenost od izraelske granice do graničnog punkta Rafa je približno 3 km.

– udaljenost od granice Izraela do linije istočnih okruga Rafa je takođe oko tri kilometra. Između se nalazi područje koje skoro da nema stambenih zgrada.
U njemu se nalazi uništeni aerodrom u Gazi, koji je poslednjih godina služio za trke kamila.

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *