20. 05. 2024.
Vesti

Aleksić: Smeniti Gašića jer je sistem zakazao u sprečavanju dva masovna ubistva

Avatar
  • July 5, 2023
  • 4 min read
Aleksić: Smeniti Gašića jer je sistem zakazao u sprečavanju dva masovna ubistva

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić pozvao je danas poslanike vlasti i opozicije u Skupštini Srbije da glasaju za smenjivanje ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića jer je objektivno odgovoran za „raspad sistema“ zbog kojeg nisu sprečena dva masovna ubistva.

„Sistem se u Srbiji raspao i zakazao je u obe tragedije. Pozivam i vas, poslanike većine, da glasate za smenjivanje Gašića i tako pokažete da niste samo roboti koji glasaju nego da ste odgovorni ljudi“, rekao je Aleksić na sednici Skupštine Srbije na kojoj se raspravljalo o zahtevu da Gašić bude smenjen.

Aleksić je dodao da nema odgovora na pitanje ko je omogućio dečaku masovnom ubici da vežba gađanje bojevom municijom.

„Sistem je zakazao. Nema odgovora o proceni rizika u školi i da li je bilo sve u skladu sa zakonom. Kako je moguće da dete dođe u posed tolikog oružja i municije i da puca preciznije od specijalaca“, rekao je Aleksić.

„Masovni ubica iz Mladenovca je poznati nasilnik i državni organi su imali saznanja o njemu, i zakazalo je pravosuđe, policija ili tužilaštvo. Reč je o čoveku koji je ubijao komšijske pse i pucao, država nije reagovala i sada imamo mrtve ljude. On je imao nadohvat ruke ogromne količine oružja i municije“, dodao je Aleksić.

Aleskić je istakao da propust to što MUP nije sprovodio Zakon o oružju i municiji.

„Nasilje nije stalo ni tokom ove skupštinske sednice – funkcioner SNS-a Milan Bojović je napao decu, istaknuti član SNS-a i bivši rukometaš Vladimir Mandić je nasrnuo pištoljem na čoveka…“, rekao je Aleksić.

Aleksić je naveo da „strahovite izjave“ Gašića pokazuju da on nije svestan funkcije koju obavlja.

„Gašić je rekao da Nemačka krije ubicu Olivera Ivanovića, što je Nemačka demantovala, i to je samo po sebi dovoljan razlog da bude smenjen. Gašić je kriminalizovao je policajce koji su otkrili marihuanu na ’Jovanjici’ i rekao je da lažu da bi branili svoj kriminal“, rekao je Aleksić.

„Danas je objavljeno da je uhapšena policajka kojoj se stavlja na teret da je javnosti učinila dostupnim dokument koji pokazuje da je Nikola Petrović, kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, bio pod dejstvom kokaina kada je izazvao saobraćajnu nezgodu“, dodao je Aleksić.

Aleksić je naveo da vlast tokom skupštinske sednice nijednog trenutka nije htela da pokaže ni trunku odgovornosti za tragedije, nego se „svim silama borila da dokaže da niko nije kriv, ni Bratislav Gašić, ni Aleksandar Vulin niti bilo ko“.

„Govorili ste ’ne damo Gašića i Vulina, Pink i Hepi da nastave da rade isto što i pre, nećemo da smenimo rukovodstvo RTS-a niti članove Saveta REM-a’, što samo pokazuje vašu neodgovornost“, rekao je Aleksić.

„Kako poslanici vladajuće većine vide odgovornost najbolje pokazuje izjava jednog poslanika većine da se na sednici parlamenta govori o trivijalnim stvarima. Za vas su masovna ubistva trivijalne stvari“, dodao je Aleksić.

Aleksić je istakao i da ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović mora da bude odmah smenjen, jer je „uvredio ljude koji nemaju decu i targetirao studenta“ koji je govorio na protestu „Srbija protiv nasilja“.

„Zahtevi protesta ostaju na snazi, televizije Pink i Hepi, preko kojih se šire mržnja, nasilje i kriminal moraju da izgube nacionalnu frekvenciju, rijaiti programi moraju da budu ukinuti“, rekao je Aleksić.  

„Savet REM-a, koji ne radi svoj posao i ne sankcioniše ih, mora da bude smenjen, rukovodstvo RTS-a mora da bude smenjeno“, zaključio je Aleksić

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *