20. 05. 2024.
Vesti

Aleksandar Vučić: Napadnute srpske enklave, Kurti Srbe izlaže nepodnošljivim uslovima za život

Avatar
  • February 2, 2024
  • 3 min read
Aleksandar Vučić: Napadnute srpske enklave, Kurti Srbe izlaže nepodnošljivim uslovima za život

Napadnute su srpske neklave. Danas su priparnici Kurtijeve policije u više sinhronizovanih akcija upadali u privremene organe u Peći, Osojanu i Klini, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na današnjoj konferenciji za novinare u Palati Srbija.

 

vučić pink prtscr

Prema njegovim rečima, pretiraju i maltretiraju ljude.

– Napadnute sve srpske enklave nakon formalne odluke takozvane Centralen banke Kosova, suštinski to je odluka Kurtija, o ukidanju dinara čime se preti proterivanjem Srba – kazao je Vučić.

Kada je reč o ukudanju dinara, on je naveo da od prvog Briselskog sporazuma do svih kasnijih, najvažnija norma je pravo Republike Srbije da finansira određene aktivnosti zdravstvo, školstvo, penzije za srpsko stanovništvo preko ZSO.

– Nažalost Aljbin Kurti je samoinicijativno doneo tu odluku. Sa ciljem etničkog čišćenja srpskog stanovništva na teritoriji celog Kosova. Ili po definiciji genocida namernom podvrgavanju Srba nepodnošljivim uslovima za život. Oni ne mogu da se umire i razumeju da je važan dijalog koji vodi ka normalizaciji. Dijalog imamo jer Kosovo nije međunarodno priznata država. Kurti se svaki put poziva i očekuje podršku zapadnih sila na to da je nezavisna država. Jasno je da to nisu – kazao je Vučić.

On je naveo da je ovog puta reakcija zapadnih sila drugačija i da je američko saopštenje snažnije od saopštenja EU. On veruje da će zapadni partneri održati reč o pobrinuti se za rešavnje ovog pitanja.

Prema njegovim rečima, zaposlenih na KiM je oko 38.000, a penzionera više od 29.000., dok se socijalna davanja daju za oko 32. 580 ljudi.

Za socijalan davanja svakog meseca država svakog meseca izdvaja 350 miliona dinara, kazao je Vučić.

Predsednik Vučić izneo podatak i da se 85 milioan dinara izdvaja za narodne kuhinje.

Prema njegovim rečima, ne kasni se ni jedan dan sa penzijama. On je podsetio da danas ide prvo povećanje za penzionere u celoj Srbiji uključujući i Kosovo.

Ukidanje dinara  nikada nije bila tema dijaloga

Vučić je naveo da je najvažniji zaključak da će Srbija učiniti sve da oni svoaj primanja dobiju u teškim i gotovo nemogućim uslovima.

Prema njegovim rečima, ukidanje dinara  nikada nije bila tema dijaloga.

– Nikada niko nije o tome pričao. Niti je moguće da to bude tema dijaloga. U ovome nisu učestvovali ni amerikanci ni evropljani, nego sam Kurti. Da li postoji neki koji ga krišom podržavaju, postoje. To su ljudi u čijim zemljama se vodi hajka protiv Srba na KiM – kazao je Vučić.

Kazao je da veruje da će Kurti nastaviti da provocira i pravi razne smicalice.

– Želim da vas obavestim da Kosovo nije član EU, a oni su 2002. usvojili evro kao zakonsku valutu. Evro nije zakonsko sredstvo plaćanja na Kosovu. Na sajtu EK zapisano da Kosovo koristi evro  kao de fakto valutu jer nema sporazume sa EU. Kada kažu da Narodna Banka Srbije pregovoara sa njihovom bankom, oni traže priznanje. Neće biti tih razgovora – naveo je on.

Prema njegovim rečima, Kosovo će se koristiti razmim smicalicama i trikovima, ali da će Srbija reagovati i naći privatne banke koje će dobijati licence i nalaziti rešenje za isplatu novca našim ljudima.

Vučić: Imamo najavu da će da upadnu u Poštansku Štedionicu, da će Priština ukinuti platni promet iz Srbije i zabrani dinare

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *