22. 05. 2024.
Vesti

ALARMANTNO: Brkić u kritičnom stanju, u zatvoru ga podstiču na samoubistvo

Avatar
  • July 25, 2023
  • 2 min read
ALARMANTNO: Brkić u kritičnom stanju, u zatvoru ga podstiču na samoubistvo

Uprava Okružnog zatvora u Beogradu nastavlja torturu nad Milovanom Brkićem, glavnim urednikom Magazina Tabloid, navodi se u saopštenju advokata.

 

 

Zbog pogoršanog zdravstvenog stanja Brkić je pre deset dana podneo zahtev da bude prebačen u zatvorsku bolnicu, ali Uprava nije odgovorila.

 

Advokat Stevan Damnjanović je danas ponovio zahtev.

– Okrivljeni Milovan Brkić nalazi se u katastrofalnom zdravstvenom stanju.

Ima visok krvni pritisak, povišen šećer i druge pridružene bolesti. Uz to, krenuo je u štrajk glađu i žeđu, što mu dodatno pogoršava zdravstveno stanje.

Molimo vas da ga hitno prebacite u zatvorsku bolnicu kako bi dobio neophodnu zdravstvenu negu, jer svako dalje odlaganje završiće se smrtnim ishodom – navodi Brkićev branilac advokat Damnjanović.

Redakcija Magazina Tabloid saopštava da je glavni urednik Milovan Brkić izložen torturi i nasilju po nalogu upravnika Okružnog zatvora u Beogradu Zvonka Grulovića.

Usled štrajka glađu, Brkić je izgubio 33 kilograma od pre dve nedelje, kad je počeo štrajk žeđu, nekoliko puta je dobio infuziju, koju je pio umesto vode.

Umesto da bude prebačen u zatvorsku bolnicu, iako je fizički potpuno iscrpljen Brkić je prisiljen na dvočasovne obavezne šetnje.

U nemogućnosti da izdrži to nasilje, mučenje i zlostavljanje, Milovan Brkić je odlučio da ne uzima ni infuzije, koje nisu imale nikakvu svrhu.

S obzirom na njegovo kritično zdravstveno stanje, Brkićev život će se okončati u naredna dva dana.

Na taj način ispuniće se zadatak, koji je upravnik Grulović dao svojim saradnicima da podstiču Brkića da se ubije.

 

Redakcija Magazina Tabloid upozorava Upravu Okružnog zatvora da je poslednji trenutak da se prekine tortura nad Milovanom Brkićem.

Dr Mila Alečković, koja je prisustvovala i suđenja Milovanu Brkiću, oglasila se na Tviteru:

„Ukoliko u zatvoru naredbom vlasti ubiju novinara Milovana Brkića, kome ne daju pravo na zatvorsku bolnicu, Srbi dijaspore, svedoci ovog zločina, moraće u Strazburu da gone naredbodavce ubistva zbog planskog homicida i nečovečnog postupanja prema ljudskom biću Milovanu Brkiću“.

Izvor : srbininfo

 

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *