24. 07. 2024.
Vesti

Nikezić: Očigledno je da se mere smanjenja cene sprovode isključivo zarad povećanja rejtinga i da nažalost neće uticati na bolji život građana.

Avatar
  • September 21, 2023
  • 2 min read
Nikezić: Očigledno je da se mere smanjenja cene sprovode isključivo zarad povećanja rejtinga i da nažalost neće uticati na bolji život građana.

“Republički zavod za statistiku objavi da je inflacija u prvoj polovini godine bila 15,3 posto, znamo da je u Ukrajini inflacija 8,6 posto onda ne postoji taj argument da smo uvezli inflaciju zbog rata u Ukrajini.

U Rusiji je 4 posto, u Evropskoj uniji 5,3 posto. Činjenica da mi imamo duplo veću inflaciju od njih je posledica upravo pogrešnih odluka Vlade” izjavio je potpredsednik Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić jutros gostojući na televiziji NovaS  dodao da je Vlada donosila mere koje su uzrokovale veću inflaciju, a sad imamo situaciju da će na jesen biti i povećanje cena akciza, struje i gasa i sve će to imati mnogo veći uticaj na inflaciju, nego će ove more što se sprovode imati bilo kakav uticaj na njeno smanjenje.

“Očigledno je da se mere smanjenja cene sprovode isključivo zarad povećanja rejtinga i da nažalost neće uticati na bolji život građana.

Inflacija je sitemski problem i mora se rešavati sistemskim merama.

Dragan Đilas je juče upravo govorio da moramo imati stabilnu državu na prvom mestu, a to nemamo, da moramo prestati sa neselektivnim davanjem para, a to dolazi ili iz prekomernog zaduženja ili štamapnja novca, moramo imati efikasnu antimonopolsku politiku koju nemamo uopšte i aktivnu kontrolu strukture cena što je mera koja je izostala, a mnogo bi pomogla da smo je imali u prethodne dve godine kada su skočile cene hrane” objasnio je Nikezić.

 

“Hrana u Srbiji je poskupela mnogo više nego u Evropskoj uniji, mleko, meso i jaja su skuplji nego u Sloveniji, a plata nam je duplo manja nego tamo.

Mi smo tražili da se za 100 osnovnih životnih proizvoda utvrdi struktura cene i da vidimo ko se bogati u celom tom lancu snabdevanja i da onda država može na adekvatan način da reaguje, da suzbije prekomerno bogaćenje i da ima odgovoran odnos prema građanima što bi trebalo da bude njen osnovni zadatak” zaključio je Nikezić.

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *